تاریخ: ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۳:۵۹
بازدید: ۱۵۵
کد خبر: ۲۶۲۸۸۷
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

وقتی معادن زنجان هیچ سودی برای مردم ندارند| ضرورت توجه به اشتغال زایی معادن

وقتی معادن زنجان هیچ سودی برای مردم ندارند| ضرورت توجه به اشتغال زایی معادن
‌می‌متالز - بهره برداری از معادن در کنار وجود چالش‌های زیست محیطی نقش مهمی در ایجاد ثروت در مناطق مختلف دارد، فرآیندی که در استان زنجان هرگز عملیاتی نشده و تنها گروهی از منافع معادن استفاده می‌کنند.

به گزارش می‌متالز، بهره برداری از معادن به عنوان یکی از مهمترین عوامل در توسعه صنعتی و اقتصادی مطرح بوده اند و با توجه به اینکه معادن نقش بسیار مهمی در اقتصاد و اشتغال کشور دارند، می‌طلبد به این صنعت توجه خوبی شود، چرا که توجه به ظرفیت و استفاده بهینه از صنایع معدنی از ابزار‌های مهم برای توسعه اقتصادی است.

معادن علاوه بر اینکه به‌طور مستقیم در ایجاد ارزش افزوده سهم دارد می‌تواند زیر ساخت‌های مناسبی برای رشد سایر بخش‌ها فراهم کند و فعالیت مناسب معادن در میزان تولید ناخالص داخلی منجر به افزایش تقاضا و توسعه حلقه‌های دیگر تولید می‌شود.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان با بیان اینکه جای خالی درآمد‌های ۴۱۰ معدن استان زنجان در اعتبارات استان خالی است، می‌گوید: پرداختی‌های معادن استان طی سال گذشته ۴۰۰ میلیارد تومان بود.

ناصر فغفوری تاکید می‌کند: طی چند سال اخیر به دلیل کمبود اعتبارات کشوری که بود ۱۵ درصد از درآمد معادن برگشت داده نشده است.


سالانه ۱۲ میلیون تن مواد معدنی در استان زنجان استخراج می‌شود

وی با بیان اینکه سالانه ۱۲ میلیون تن مواد معدنی در استان استخراج می‌شود، ادامه می‌دهد: بیش از سه هزار نفر در معادن این استان مشغول فعالیت هستند.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان با بیان اینکه توسعه معادن نقش مهمی در رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال دارد، می‌گوید: معادن یکی از پیشران‌های اصلی رشد اقتصادی در کشور است.

وی با بیان اینکه طی سال گذشته ۲۵ معدن غیرفعال در این استان فعال شد و ۲۰ معدن غیرفعال نیز تعیین تکلیف شد، ادامه می‌دهد: از مجموع معادن استان زنجان ۷۵ معدن سنگ تزئینی از جمله گرانیت، تراورتن و مرمریت و سنگ چینی با ذخیره قطعی ۷۵ میلیون تن در استان وجود دارد و از این تعداد ۳۰ معدن در حال حاضر غیرفعال است و ظرفیت استخراج اسمی سالانه معادن سنگ‌های تزئینی استان ۳۹۰ هزار تن است.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان، با تاکید بر اینکه طی سالجاری در راستای تحقق شعار سال، معادن غیر فعال استان فعال می‌شود، ابراز کرد: طی سال گذشته ۲۱ پروانه بهره برداری معدن در استان زنجان صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد دارد.

تردد ماشین‌های سنگین که در معدن انگوران فعالیت می‌کنند خسارت زیادی را به جاده‌ها واردمی کند.

فغفوری با بیان اینکه میزان سرمایه گذاری در بخش معدن در استان طی سال گذشته نسبت به مدت مشابه سال ۹۸ بیش از ۱۲۳ درصد رشد دارد، ابراز داشت: طی سال گذشته ۱۱۰ نفر در بخش معدن و صنایع معدنی استان مشغول به کار شدند.

وی از احیای معادن غیر فعال در استان طی سالجاری خبر داد و گفت: توجه به این مهم باعث افزایش اشتغال در حوزه معدن می‌شود و با جدیت دنبال خواهد شد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان، از وجود ۳۵۵ معدن فعال در استان زنجان خبر داد و گفت: میزان سرمایه گذاری انجام شده برای این معادن سه هزارو ۲۰۱ میلیارد ریال است.

یکی از اهالی منطقه انگوران می‌گوید: تردد ماشین‌های سنگین جاده‌ای که در معدن انگوران فعالیت می‌کنند خسارت زیادی را به جاده‌ها وارد می‌کند و باید به آسفالت ریزی جاده‌ها توجه شود.

محمد رضا قربانی می‌افزاید: شهرستان ماهنشان از ظرفیت خوبی برخوردار است و منطقه انگوران ظرفیت خوبی برای گردشگری و تفرجگاهی دارد، ولی با این حال جوانان زیادی بیکار هستند و از درآمد معادن برای ارائه خدمات به مردم استفاده نمی‌شود.


بخش معدن استان جایگاه خوبی در کشور دارد

نماینده مردم ماهنشان و ایجرود در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بخش معدن استان جایگاه خوبی در کشور دارد، می‌گوید: گام‌های خوبی در این بخش برداشته شده است.

مرتضی خاتمی می‌افزاید: استان زنجان مهمترین سایت‌های معدنی کشور را دارد، ولی متاسفانه بهره وری در این بخش کم بوده و اتلاف منابع زیاد است.

وی ادامه می‌دهد: باید از فعالیت معادن در استان مبلغی هم برای ارائه خدمات به مردم در مناطق ماهنشان و ایجرود در نظر گرفته شود.

نماینده مردم ماهنشان و ایجرود در مجلس شورای اسلامی می‌افزاید: معادن در اقتصاد و اشتغال استان نقش زیادی دارند، ولی این مهم در استان مورد توجه قرار نمی‌گیرد.

رئیس اتاق بازرگانی استان زنجان گفت: وضعیت معادن استان زنجان با توجه به سرمایه گذاری‌های صورت گرفته مطلوب است و دولت حمایت لازم از بخش معادن را مورد توجه قرار دهد.

عمده مشکل معادن استان موضوع پوشش «گون» بوده و با توجه به اینکه این مشکل در کشور حل شده، اما هنوز به استان ابلاغ نشده است.

علی یگانه فر می‌گوید: عمده مشکل معادن استان موضوع پوشش «گون» بوده که این سال‌ها موجب عدم پیشرفت در معادن شده بود و با توجه به اینکه این مشکل در کشور حل شده، اما هنوز به استان ابلاغ نشده است و در همین راستا انتظار است تا این بخشنامه که اصلاح شده به استان نیز ابلاغ شود.

وی تصریح می‌کند: مشکل بعدی معادن در استان وجود ۸ الی ۱۰ معدن در مناطق حفاظت شده می‌باشد که موجب تعارضاتی با سازمان محیط زیست شده است.

رئیس اتاق بازرگانی استان زنجان، با بیان اینکه عمده واحد‌های سرب و روی کشور در استان زنجان مستقر است، می‌گوید: با توجه به اینکه استخراج خاک از معدن، جوابگوی نیاز معادن نیست و بسیاری از واحد‌های تولیدی خاک مورد نیاز خود را به صورت موقت وارد و به صورت شمش صادر می‌کنند.


نخستین معدن سنگ قیمتی ماهنشان آماده بهره برداری است

رئیس امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان می‌گوید: گواهی کشف معدن سنگ قیمتی و نیمه قیمتی ملالر ماه‌نشان در سال گذشته صادر شده و در شرف صدور پروانه بهره‌برداری برای شروع فعالیت است.

مهدی فرامرزی با بیان اینکه سنگ‌های این معدن بیشتر عقیق و سیلیس بلوری در رنگ‌های مختلف است، ادامه می‌دهد: ذخیره این معدن ۲۰ هزار تن بوده که به ازای هر تن حدود ۵ کیلوگرم سنگ قیمتی و نیمه قیمتی از آن قابل استحصال است.

وی می‌افزاید: اکثر معادن شهرستان زنجان در بخش زنجان‌چایی قرار دارد و این معدن تنها معدن سنگ قیمتی استان است.

رئیس امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان، با اشاره به اینکه برخی از معادن هیچ‌گونه فعالیتی در استان ندارند و اعتبارات زیادی به فعال‌سازی آن‌ها اختصاص نمی‌یابد، تاکید کرد: البته تعدادی از معادن غیرفعال تعهد داده‌اند تا پایان خردادماه امسال فعالیت معدنی خود را از سر بگیرند.

فرامرزی با بیان اینکه نخستین معدن سنگ قیمتی ماهنشان آماده بهره برداری است، می‌گوید: ذخیره این معدن ۲۰ هزار تن بوده که به ازای هر تن حدود ۵ کیلو گرم سنگ قیمتی و نیمه قیمتی از آن قابل استحصال است.

امیراعلم طاهریون رئیس سازمان نظام مهندسی استان زنجان از وجود ۴۱۰ پروانه بهره برداری در حوزه اکتشافات معدنی در استان زنجان خبر دادو گفت: ۳۳۱ معدن نیز دارای پروانه بهره‌برداری هستند.

میزان ذخایر معدنی پروانه‌های بهره‌برداری فعال در استان زنجان ۶۳۰ میلیون تن است و در راستای برگزاری هر چه باشکوه نمایشگاه معدن از تمام توان خود استفاده خواهیم کرد

وی میزان ذخایر معدنی پروانه‌های بهره‌برداری فعال در استان زنجان را ۶۳۰ میلیون تن اعلام کرده و ابراز می‌کند: در بخش معدن نیاز است که کار‌های آزمایشگاهی انجام شود و عدم همراهی دستگاه‌های دولتی موجب جلوگیری از فعالیت معدنی می‌شود.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن استان زنجان، تاکید می‌کند: مطرح کردن گون و گیاهان نادر موجب معطلی سرمایه‌گذار شده و وقتی قانونی تصویب می‌شود، ابتدا باید عیب‌های آن احصا و سپس تصویب شود و در این میان بخش معدن جزو سرمایه‌گذاری‌های بلند مدت است و باید روی آن کار شود.

طاهریون با بیان اینکه سرمایه‌گذاری در بخش معدنی از سرمایه‌گذاری‌های بلند مدت است، ابراز می‌کند: مشکلاتی که امروز معدنکاران با آن مواجه هستند به حوزه منابع طبیعی برمی گردد و بخشنامه‌های متعدد غیرکارشناسی صادر شده که این بخشنامه‌ها مانع فعالیت معدنکاران در استان زنجان می‌شود.


تاکنون از ظرفیت‌های نمایشگاهی معادن استان استفاده لازم نشده است

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن استان زنجان با بیان اینکه نمایشگاه معدن باید در استان با مدیریت و برنامه ریزی برگزار شود، می‌گوید: این مهم در راستای معرفی ظرفیت‌های معدنی استان زنجان است.

طاهریون تصریح می‌کند: نمایشگاه جایی است که معدنکاران می‌توانند توانمندی‌های خود را به جامعه معرفی کنند، ولی تاکنون از ظرفیت‌های نمایشگاهی استان استفاده نشده است.

رئیس خانه معدن استان زنجان، می‌افزاید: معدنکاران علاوه بر پرداخت حقوق دولتی معین، سالانه مطابق با جزو پنج بند الف ماده ۴۳ برنامه ششم توسعه، مکلف به پرداخت یک درصد فروش خود برای بهسازی جاده و انجام مسوولیت‌های اجتماعی هستند.

رامین سلسانی با بیان اینکه بهره برداران معادن، مطابق قوانین، هر آنچه مکلف هستند انجام دادند، ادامه می‌دهد: خانه معدن بازوی اجرایی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان است و رسالت خانه معدن زنجان حل مشکلات معدنکاران و تسهیل امور آنان از اولویت‌ها و دغدغه‌های اصلی است.

معدن بزرگ انگوران قطب اصلی ایجاد شغل در استان است و در این میان نیازمند جایگزین معادن دیگر هستیم.

وی با بیان اینکه زیر پا گذاشتن قوانین علاوه بر اینکه، بر اعتماد به جامعه معدنی خدشه وارد می‌کند، سایرین را نیز با مشکل روبه رو می‌کند، می‌افزاید: معدن بزرگ انگوران قطب اصلی ایجاد شغل در استان است و در این میان نیازمند جایگزین معادن دیگر هستیم و وجود این بخشنامه، در عمل هرگونه عملیات معدنکاری را بی معنا می‌کند.

رئیس خانه معدن استان زنجان به چالش بخشنامه گون اشاره کرده و می‌گوید: از سال ۹۷ که بخشنامه گونه‌های ممنوع القطع گون، اعلام و ابلاغ شد تا به امروز معدنکاری و پیش از آن نیز فرآیند انجام استعلام از اداره منابع طبیعی استان را با چالش‌های عظیمی مواجه کرده است و این بخشنامه برای همه مناطق کشور صدق نمی‌کند و در استانی مانند زنجان که پوشش گیاهی غالب آن گون است به تبع این قضیه باید معدنکاری در آن تعطیل شود که این امر خود منجر به تضیع ثروت ملی است.

سلسانی می‌افزاید: معدن انگوران با حقیقت انکار ناپذیر اتمام ماده معدنی روبه رو است و مطابق آمار رسمی در سال جاری ۹۸ درصد استعلام‌های پروانه‌های اکتشاف و ۹۰ تا ۹۵ درصد مزایده‌ها به دلیل مخالفت به خاطر پوشش گیاهی، توسط اداره منابع طبیعی استان ابطال شده است.

علی محمدیان یکی از فعالین صنعت معدن در استان زنجان می‌گوید: این صنعت نیاز به شکوفایی بیشتری دارد و مشکل مهم این صنعت نبود زیرساخت‌های معدنی برای جذب بازار‌های داخلی و خارجی است.

این فعال معدنی بیان می‌کند: ۳۲درصد محموله‌های استان زنجان بار‌های معدنی است و این مهم ثروت را به دنبال دارد.

وی می‌گوید: بخش معدن نقش مهمی در توسعه اقتصادی استان دارد و تحقق این امر نیازمند تعامل همه بخش‌های مرتبط با حوزه صنعت و معدن است و ایجاد زیرساخت‌ها و صنایع فراوری سنگ‌های معدنی است.

رئیس شورای اسلامی استان زنجان با اشاره به اینکه استان زنجان در حوزه صنایع معدنی غنی است، می‌گوید: متاسفانه عواید معادن به شهرستان‌ها اختصاص نمی‌یابد.

اسکندر عابدینی می‌افزاید: مدیران باید طوری مدیریت و برنامه ریزی کنند تا عواید حاصل از بهره‌برداری معادن به استان بازگردد.

وی به فعالیت معدن آهن در روستای علم کندی اشاره کرده و ادامه می‌دهد: در مسیر دهستان اوریاد، خودرو‌های حامل مواد معدنی با سرعت و تناژ بالا از شهر‌های مختلف از جمله مشهد، اصفهان، بویین‌زهرا تردد می‌کنند که هیچ‌گونه نظارتی در این خصوص انجام نشده است.


رئیس شورای اسلامی استان زنجان می‌گوید: ترد خودرو‌های سنگین هیچ سودی برای منطقه ندارد و تنها راه‌های مواصلاتی ماه‌نشان را از بین می‌برد.

بهره‌برداری از معادن نقاط مختلف استان زنجان به‌جز تخریب محیط‌زیست و از بین رفتن زیرساخت‌های حمل‌ونقل جاده‌ای برای این مناطق نتیجه‌ای نداشته است و فعالیت معادن باید باعث ایجاد ثروت و اشتغال در منطقه شود.

منبع: تحلیل بازار

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده